Blog

Blog

 

Screen je ook voortdurend mensen of ze wel de regels van social distance respecteren? Ik betrap er mezelf op als ik buiten ben of naar televisie kijk. Vaak heb ik dan onmiddellijk al een oordeel of vraag klaar. Zitten ze wel in dezelfde bubbel of is het niet wat overdreven? Als ik in smalle holle wegen wandelaars passeer, kijkt iedereen weg om een overdracht van het virus te voorkomen. Bij nieuwe cliënten zet ik altijd een mondmasker op, ook al is er plexiglas voorzien in mijn praktijkruimte. Alles heeft te maken met eigen veiligheid, maar ook met het respecteren van de grenzen van anderen.

Helpen de coronamaatregelen in het stellen van grenzen?

Door de coronamaatregelen moesten we noodgedwongen keuzes maken en werd er voor ons beslist wat wel of niet kon. Hoe strikter de maatregelen, hoe meer er een gevoel van veiligheid werd gecreëerd. Door het versoepelen van de maatregelen zien we dat er steeds meer kritiek komt en er meer beroep gedaan wordt op het gezond verstand. Stilaan krijgen we terug meer vrijheid en dit geeft keuzestress bij het bepalen van onze bubbel, welke activiteiten we laten doorgaan of niet of welke mensen aanwezig mogen zijn bij een trouw of begrafenis. Je bepaalt deels zelf welke voorzorgsmaatregelen je neemt voor jezelf, maar ook voor anderen vanuit eigen behoeften aan veiligheid en autonomie en het respecteren van de grenzen van anderen. In het ‘nieuwe normaal’ zien we terug hoe verschillend mensen zijn. Sommigen zijn blij om weer fysiek contact te hebben, terwijl anderen nog zeer voorzichtig zijn en liever afstand houden en in hun kot blijven. Vele ouders en kinderen kijken uit naar de zomerkampen, terwijl anderen dit als onverantwoord gedrag bestempelen.

Tips in het stellen van grenzen

Vele mensen worstelen met het stellen van grenzen. Ze hebben vaak het gevoel dat anderen hun grenzen overschrijden of vinden het moeilijk om hun eigen grenzen aan te geven. Hoe doe je dat zonder anderen te kwetsen of egoistisch over te komen? We geven hier een aantal tips.

  1. Blijf trouw aan jezelf

De coronacrisis heeft ons bewuster gemaakt van wat belangrijk is in ons leven op het vlak van werk en relaties. Nu we terug meer vrijheid hebben, is het goed om je eigen grenzen uit te spreken zodat anderen weten wat ze aan je hebben en waar je voor staat. Zo kan het zijn dat je meer tijd en energie wil steken in je gezin en dat je het werk meer wil begrenzen of anders wil omgaan met vrienden.

  1. Grenzen geven veiligheid en duidelijkheid

We merken dat een uitgetekend parcours, affiches die informeren, aanwijzigingen op de grond om zones af te bakenen, ontsmettingsmateriaal en/of plexiglas zorgen voor duidelijke communicatie en een gevoel van veiligheid. De paradox is dat hoe meer mensen zich houden aan de regels, hoe meer we een gevoel van vrijheid ervaren en de samenwerking goed loopt. Dit is ook zo in interactie met elkaar. Als je grenzen duidelijk aangeeft, kunnen anderen hiermee rekening houden en ontstaan er sterke verbindingen.

  1. Grenzen zijn flexibel

Net zoals de maatregelen die versoepelen als de voorspellingen gunstig zijn, zo kan je ook omgaan met je eigen grenzen. Het kan zijn dat je heel toegankelijk bent voor anderen en je deur open zet, maar als je geconcentreerd wil werken, maak je dit zichtbaar door de deur te sluiten. Of je kan uit principe vinden dat je zoveel mogelijk het openbaar vervoer moet nemen omwille van de ecologische voetafdruk, maar nu toch beslissen om dit niet te doen omwille van het verhoogd risico op besmetting.

  1. Grenzen stellen is grenzen verleggen

We hebben allemaal onze grenzen moeten verleggen door te schakelen naar online lessen, vergaderingen of ontmoetingen. Tegelijkertijd hebben we ervaren dat dit nieuwe kansen biedt voor de toekomst. Ook hierin is het nuttig om voor jezelf keuzes te maken, al dan niet in samenspraak met anderen. Als je het fysiek contact belangrijk vindt, ga je bijvoorbeeld voor face to face contacten. Op andere momenten zorgen online meetings dan weer voor meer efficiëntie.

  1. Bewuster ja zeggen

Wellicht help je graag mensen en zeg je daarom heel vaak ‘ja’ als anderen iets aan je vragen. Door ook te motiveren waarom je dit doet, maak je hen duidelijk dat hier een reden achter zit. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat je met veel plezier boodschappen wil doen voor een familielid of een buur omdat je hiervoor nu meer tijd hebt. Het is dan makkelijker om nadien nee te zeggen als de situatie verandert en er andere prioriteiten zijn.

Het nieuwe normaal

De coronacrisis legde ons grenzen op en dwong ons om na te denken over wat en wie voor ons belangrijk zijn. Nu we stilaan terug meer vrijheid ervaren, is het goed om ons hierop blijvend te focussen en onze keuzes duidelijk te maken. In het nieuwe normaal kunnen we elkaar terug van mens tot mens ontmoeten, ook al is dit met de nodige afstand en kan een knuffel of handdruk voorlopig nog niet. Hierbij is het aangewezen om zelf aan te geven wat je nodig hebt om je veilig te voelen en de grenzen van anderen hierin te respecteren. Het is alvast uitkijken naar deze ontmoetingen en de uitbreiding van onze bubbel.

 

Karen Van den Broeck schreef samen met Tine Meus recent een boek over grenzen stellen. ‘Een hek voor de buren. Succesvol grenzen stellen’ (Garant, 2019). Het gaat om 14 verhalen over herkenbare situaties met inzichten en tips. Wil je meer info of het boek bestellen? Klik dan op deze link. https://anasta.be/portfolio_item/een-hek-voor-de-buren/

 

Ontvang maandelijks een update over mijn blogposts, boeken of opleidingen via e-mail.