Blog

Blog

Stilte in een krachtig communicatiemiddel. Door te zwijgen, kan je zoveel zeggen!
Het is onmogelijk om niet te communiceren, zegt Watzlawick. Je kan bewust stiltes gebruiken om diepgang te brengen in je verhaal.

  • In een presentatie of gesprek kan je aandacht trekken door te zwijgen. Je kan het belang van je boodschap versterken door ervoor en erna enkele seconden stiltes in te bouwen.
  • Als je wil dat anderen iets doen, onthouden of geraakt worden door informatie die je geeft, moet je hen de tijd geven om deze info in zich op te nemen. Er is weinig effect als je bij een belangrijke boodschap blijft doorpraten. Er is dan geen tijd om te denken of te voelen. Besef dat mensen pas bereid zijn om iets met je boodschap te doen als ze hierdoor geraakt worden.
  • We communiceren 7% door woorden, 38 % door stem en 55 % door lichaamshouding. Een open houding, gewoon nabij en aanwezig zijn kan voor anderen enorm veel betekenen. Heel vaak zeggen mensen: ‘Ik ga er niet naar toe want ik weet niet wat zeggen’. Dit is jammer, het is een gemiste kans om in verbinding te gaan met anderen.
  • Het hanteren van pauzes in een gesprek, na het stellen van een vraag via mail, telefoon, in groep zet anderen vaak spontaan aan tot actie. Door zelf niet direct te reageren geef je anderen de kans om hun verantwoordelijkheid op te nemen, in plaats van het zelf op te lossen of hulp te bieden. Tijd geeft raad en lost problemen soms vanzelf op.
  • Stilte kan rust scheppen en brengen.

Enige tijd geleden kreeg ik van een cursist volgende sms ‘Ik heb vandaag bewust afscheid genomen van mijn schoonmoeder, ook al is ze nog niet gestorven, maar ze kan erg moeilijk praten. Ik ben ervan verschoten hoeveel je kan zeggen zonder woorden. Hoe sterk en krachtig gelaatsuitdrukkingen zijn. In de les communicatie leerde ik de techniek om stilte te hanteren, vandaag heb ik ze toegepast. Bedankt!

Ontvang maandelijks een update over mijn blogposts, boeken of opleidingen via e-mail.