Blog

Blog

Je hebt nood aan een nieuwe uitdaging, je wil je competenties en talenten inzetten in een andere werkomgeving of je ziet jezelf deze job niet doen tot aan je pensioen omdat dit fysiek en/of mentaal te belastend is. Je bent niet meer 100 % gelukkig in je job, maar je wil alle voordelen niet zomaar opgeven. Denk aan een vaste job, de vele verlofdagen, een vaste benoeming, extra legale voordelen, opgebouwde anciënniteit, fijne collega’s of een goede afstemming met het gezin. Het lijkt de perfecte job maar je bent er op uitgekeken.

Vaak kom je in een negatieve spiraal terecht. Je vindt dat je niet te klagen hebt, maar toch wil je meer voldoening halen uit je werk. Deze negatieve gedachten kunnen effect hebben op je gezondheid en kunnen leiden tot ziekteverzuim, stress, bore-out of burn-out.

We denken vaak zwart-wit als we in deze situatie zitten, maar er zijn verschillende alternatieven mogelijk die kunnen helpen om hierin een bewuste keuze te maken.

Zwart-wit denken

We denken vaak in extremen als we in in deze situatie zitten. Het lijkt alsof er maar twee alternatieven zijn: blijven of weggaan. Kiezen we voor de zekerheid en de vertrouwde omgeving of ontsnappen we uit de gouden kooi? Zo lijkt het alsof het alternatief een stap in het duister is en een drastische verandering betekent. Toch horen we van mensen na hun beslissing om te veranderen zaken als:  ‘Had ik dit maar veel eerder gedaan, ik voel me nu veel gelukkiger in mijn job’. Veel dingen blijven uiteindelijk hetzelfde, alleen ga je er bewuster en creatiever mee om.

Zelf besliste ik 4 jaar geleden om de overstap te maken van werknemer naar zelfstandige. Ik startte enkele jaren voordien in bijberoep omdat ik een mooi loon, aangevuld met extra legale voordelen niet zomaar wou opgeven. Het voordeel is dat ik nu die dingen doe die ik graag doe en op een manier die volledig bij me passen, ook al ligt de inhoud in dezelfde lijn van mijn vorige job. Tegelijkertijd zijn er ook nadelen aan deze keuze: ik moet over alles zelf beslissen, boekhouding en administratie zijn extra taken, niet werken betekent geen inkomen, …

Verschillende alternatieven mogelijk

Het is goed om een balans op te maken van je huidige werksituatie. Een tool die hierbij kan helpen is ‘Mijn werkbalans’. Je gaat nadenken over de taakeisen, de regelruimte, de steun van je leidinggevende(n) en collega’s en jobzekerheid. Je krijgt een scherp zicht over de sterktes maar ook op de uitdagingen in je job. Daarnaast is het nuttig om nieuwe mogelijkheden te verkennen en te zien wat hiervan de voordelen maar ook de nadelen zijn. Zo leg je alle troeven op tafel en zie je dat er verschillende alternatieven mogelijk zijn:

 • Je kan anders kijken naar je huidig werk en/of het werk op een iets andere manier invullen, in samenspraak met collega’s en leidinggevenden
 • Je kan veranderen van job in hetzelfde bedrijf
 • Je kan een opleiding volgen die extra mogelijkheden biedt om door te groeien
 • Je kan kiezen om (tijdelijk) deeltijds te gaan werken
 • Je kan overwegen om iets op te starten in bijberoep naast je huidig werk
 • Je kiest voor een ander bedrijf met een gelijkaardige functie
 • Je zoekt een nieuwe uitdaging die meer in de lijn ligt van je ambities en competenties

Je hoeft dus niet altijd een drastische beslissing te nemen, dit kan ook geleidelijk gebeuren.

Maak een bewuste keuze

Elke keuze die je maakt is best een bewuste keuze waar je alle voor- en nadelen goed afweegt. Verschillende combinaties van zekerheid over de toekomst en het welbevinden in de job zijn mogelijk.

Vragen die hierbij kunnen helpen zijn:

 • Wat geeft je energie in je werk? Waar verlies je energie?
 • Wat is voor jou belangrijk in een job?
 • Wat zijn jouw competenties en talenten?
 • Hoe ziet de opleidings- en arbeidsmarkt er voor jou uit?
 • Welke acties wil je ondernemen en hoe ga je dit aanpakken?

Ga fluitend naar je werk

Herken je jezelf in deze situatie en wil je graag samen met een ervaren coach kijken naar je  mogelijkheden? Anasta Training & Consult wil samen met jou zoeken naar de beste context om tot groei en ontwikkeling te komen. Zijn er aanpassingen nodig in je huidige job of is het beter op zoek te gaan naar een nieuwe werkcontext die beter bij je past? Neem dan contact op: info@anasta.be

Je kan gebruik maken van de loopbaancheques van de VDAB. Hierdoor kan je genieten van een traject van 4u of 8u aan een zeer voordelig tarief van € 40 of € 80 (ter waarde van € 550 of € 1100).

Meer info: www.anasta.be loopbaanbegeleiding 

Ontvang maandelijks een update over mijn blogposts, boeken of opleidingen via e-mail.