Blog

Blog

Heb je ook zin om met het nieuwe jaar een balans op te maken van het afgelopen jaar en vooruit te kijken wat 2019 zal brengen? Welke zaadjes lieten zich al zien tijdens deze wintermaanden en liggen te wachten om tot bloei te komen?

Het begin van een nieuw kalenderjaar is een goed moment voor reflectie. Wat heb je het voorbije jaar gedaan waar je trots op bent, waar heb je van genoten? Komt dit overeen met wat je belangrijk vindt en wat jou gelukkig maakt? Waar wil je graag de focus op leggen?

Ik deel graag mijn gouden tip. Het is leuk om te doen, eenvoudig en krachtig:

Ik heb al jaren een boekje waarin ik doorheen het jaar al mijn ideeën, groot of klein in schrijf. Bij een nieuw jaar maak ik de balans op van het voorbije jaar en maak ik mijn bucketlist voor het volgende jaar. Zo slaagde ik er dit jaar in om mijn website www.anasta.beaan te passen en de tool Mijn Werkbalans in de kijker te zetten. De oefensessies assertiviteit en zelfvertrouwen waren met het prachtige weer deze zomer een groot succes. Hartverwarmend. Ik ontdekte heel wat mooie plekjes vlakbij en wat verder weg en genoot van alle fijne momenten met familie en vrienden.

In 2019 ligt mijn focus op het uitbouwen van mijn loopbaancentrum. Daarnaast  schrijf ik samen met Tine Meus een nieuw verhaal over het stellen van grenzen. Uitgeverij Garant is alvast zeer enthousiast over het ontwerp. Het is ook het jaar dat mijn beide zonen afstuderen. Het lege nest ligt nu echt op de loer.

Zo ga je te werk

  1. Ga op zoek naar een mooie notitieboekje dat bij je past
  2. Noteer hierin wat je belangrijk vindt in al je levensdomeinen: werk, gezin, persoonlijke ontwikkeling, sociale contacten, gezondheid, hobby’s, huishouden
  3. Formuleer je concrete wensen voor het nieuwe jaar. Hoe duidelijker het beeld in je hoofd, hoe makkelijker het is om er naar toe te werken
  4. Doorheen het jaar kan je er nieuwe ideeën in schrijven, bijvoorbeeld over welke uitdagingen je nog wil aanpakken
  5. Kijk regelmatig in je notitieboekje en noteer de momenten van succes of geluk. Het is goed om stil te staan bij wat je hebt bereikt. Schrijf de zaken op waar je dankbaar voor bent. Om je enthousiasme aan te wakkeren kan je je successen vieren of delen met anderen
  6. Aan het einde van het jaar bekijk je wat je wilde bereiken op verschillende levensdomeinen. Is het gelukt om focus te houden? Welke dingen zijn er extra op je pad gekomen? Wat is er veranderd? Waar droom je van in het nieuwe jaar?
  7. Bespreek en deel je dromen met anderen. Zo zorg je voor helderheid en kan je veel beter focussen: je weet waar je naar toe wil en zo bepaal je eigen grenzen.

Het wordt beslist een boekje om te koesteren. Ik wens je het allerbeste voor 2019.

Ontvang maandelijks een update over mijn blogposts, boeken of opleidingen via e-mail.