Blog

Blog

Heb je moeite met het stellen van grenzen of heb je soms het gevoel dat anderen over je grenzen gaan en hierdoor weinig respect tonen? Er is een grote kans dat je iets negatiefs koppelt aan het stellen van grenzen. “Als ik dat niet doe, accepteren ze me niet of leidt dit tot wrevel en dat wil ik niet’. Hier vind je alvast drie tips die je kunnen helpen.

  1. Zeg van in het begin duidelijk wat kan en niet kan

Twijfel niet en geef je grenzen zo snel mogelijk aan. Sta stil bij jezelf wat je belangrijk vindt en communiceer hierover zodat anderen er rekening mee kunnen houden. Maak je grenzen duidelijk en concreet bv. ‘ik wil dat je op tijd komt zodat we op tijd kunnen starten met de vergadering of ik wil dat je stopt met klagen als je niet luistert naar mijn advies.’

Het is belangrijk om je wensen pro-actief aan te geven en niet te wachten tot een grens is overschreden.  Het is dan veel lastiger omdat anderen niet begrijpen waar je reactie ineens vandaan komt.

  1. Wees consequent

Hou voet bij stuk en stel grenzen consequent. Je herhaalt je boodschap tot het resultaat is bereikt. Ga niet teveel in discussie omdat dit te veel afleidt.

In het begin lijkt het lastig, maar oefening baart kunst.  Mensen testen soms bewust of onbewust hoe ver ze kunnen gaan bv. als we iets niet krijgen, proberen we het later nog een keer. Je moet de problemen voor een ander niet altijd willen oplossen. Durf de verantwoordelijkheid bij hen te leggen. Denk aan een medewerker die het schrijven van verslagen niet au serieux nam omdat de leidinggevende die toch systematisch nakeek en corrigeerde. Soms moeten we stoppen met helpen zodat de andere zijn verantwoordelijkheid opneemt.

  1. Belonen en straffen van al dan niet gewenst gedrag

Laat merken dat je het fijn vindt dat mensen zich houden aan de afspraken. Zeg bv. dat je het apprecieert dat iedereen op tijd komt.  Zo weten ze waar je voor staat en wat ze van jou kunnen verwachten. Dit maakt samenwerking voorspelbaar en aangenaam. Het vertrouwen neemt toe en er is wederzijds respect.

Geef geen aandacht aan mensen die het niet verdienen of stuur gedrag bij als het nodig is. Ga de confrontatie niet uit de weg. Weet dat grenzen ook veiligheid bieden omdat men weet wat kan en niet.  Het stellen van grenzen moedigt aan tot zelfstandig functioneren.  Uiteraard is het belangrijk om zelf ook de keuzes en grenzen van anderen te respecteren.

Ontvang maandelijks een update over mijn blogposts, boeken of opleidingen via e-mail.