Blog

Blog

We hebben allemaal wel van die momenten dat we meer willen opkomen voor onszelf. Je zal eens zeggen wat je er echt van vindt. Tot het moment daar is. We zeggen ons gedacht niet omdat we de andere niet willen kwetsen.

Wat helpt is om een duidelijk onderscheid in je boodschap te maken tussen de inhoud (wat wil je zeggen) en relatie (hoe je iets zegt).  Als je een goed contact hebt met de andere kan je je veel meer permitteren. Maar als het gevoelig of moeilijk ligt, is het goed om vooraf na te denken hoe je de boodschap zal brengen zodat de kans het grootst is dat ze aankomt en ze begrepen wordt hoe je ze bedoelt.

Hier enkele tips:

  1. Je communiceert niet alleen met woorden. Ook met je intonatie en lichaamstaal kan je veel zeggen bv. je zegt ‘ik ben niet boos’ maar zowel je stem als je houding zeggen iets anders.
  2. Maak eerst connectie met de ander, geef aandacht aan de ander. Hoe wil de andere aangesproken worden? Hoe zorg je ervoor dat de boodschap bij de andere overkomt?
  3. Denk vooraf goed na welke inhoud je wil vertellen. Breng niet teveel ineens anders selecteert de andere zaken uit je boodschap. Hou je tot de essentie.
  4. Hanteer een stilte voor of na een belangrijke boodschap. Hiermee geef je de tijd aan de andere om na te denken of te voelen. Besef dat mensen pas bereid zijn om iets met je boodschap te doen als ze hierdoor geraakt worden.
  5. Nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf. Als je weet wat je drijfveren, normen en waarden zijn, dan kan je van hieruit keuzes maken bv. als je nu in de tuin ga werken, kan je niet mee naar vrienden gaan.
Ontvang maandelijks een update over mijn blogposts, boeken of opleidingen via e-mail.